Online werkplek

De Online Werkplek is software die als een online dienst wordt aangeboden. U hoeft de Online Werkplek software niet aan te schaffen. U sluit voor de Online Werkplek een contract af voor een vast bedrag per maand voor het gebruik en de ondersteuning. De Online Werkplek wordt door Uny IT voor u geinstalleerd, beveiligd en onderhouden, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken. De naam van online Werkplek zegt genoeg: Simply4U Online Werkplek

Simply4U

de_werkplek.png
De toekomst van dataopslag Afdrukken
Markt ontwikkelingen
Geschreven door Richard Spoorenberg   
Donderdag 18 September 2008 00:00

Doordat we steeds meer gegevens verzamelen en verwerken wordt ook de opslag van deze gegevens belangrijker. Natuurlijk kunnen we eenvoudigweg een schijfje in de bestaande server erbij prikken. Maar is dit wel de meest verstandige oplossing? Het alternatief is om deze opslag te centraliseren door middel van een SAN (Storage Area Network). Maar wat is nu een SAN en welke keuzemogelijkheden zijn daarmee gemoeid?


Waarom een SAN oplossing

Traditioneel werd iedere computer met zijn eigen hardeschijven uitgerust waarop alle data geplaatst kon worden. Dit concept genaamd DAS (Direct Attached Storage) begint steeds meer in onbruik te geraken doordat dit erg onderhoudsintensief is en weinig flexibiliteit kent. De ene server komt ruimte tekort terwijl een ander weer veel te ruim in zijn jasje zit.

Daarnaast kent dit concept nauwelijks redundantie en zijn er geen mogelijkheden voor disaster recovery.

Scheiding tussen verwerking  en opslag

Om aan deze beperkingen het hoofd te bieden wordt de verwerkingskracht, in de vorm van servers met hun CPU, en de opslag, in de vorm van disks en disk controllers, van elkaar gescheiden door middel van een SAN (Storage Area Network). Hierna is het mogelijk om iedere willekeurige disk aan iedere willekeurige server aan te bieden.

Doordat in een SAN omgeving de de disks en de disk controllers gecentraliseerd zijn is het mogelijk om hier zeer geavanceerde disk controllers in te zetten die middels RAID alle disks aan elkaar koppelen waardoor er een stuk redundantie ontstaat. Hierna kan er binnen deze hele grote poel met disks  in stukken gehakt worden als virtuele disks die dan aangeboden worden aan de verschillende servers.

Fiber Channel

Het transport van data tussen de disk controllers en de servers is erg kritiek. Om dit transport te waarborgen is er in het verleden het Fiber Channel SAN ontwikkeld. Dit SAN is gebaseerd op glasvezel verbindingen en maakt gebruik van communicatie protocollen welke specifiek geënt zijn om SCSI (Small Computer System Interface) communicatie mogelijk te maken over een glasvezel netwerk.

Doordat Fiber Channel apparatuur specifiek voor SAN toepassingen gebruikt wordt is het niet echt gangbaar en is het erg duur in zowel aanschaf als in onderhoud. Ook het beheer van een Fiber Channel SAN omgeving is duurder doordat hier heel specifieke kennis voor nodig is.

TCP/IP

Om de Fiber Channel apparatuur en protocollen te kunnen vervangen door gangbare Ethernet apparatuur en het bekende TCP/IP protocol is er in 2003 een nieuwe standaard ontwikkeld genaamd iSCSI. Met iSCSI is het mogelijk om standaard Ethernet switches, routers en TCP/IP te gebruiken voor de communicatie tussen de diverse onderdelen van het SAN.

Performance

Natuurlijk is een specifiek voor SAN oplossingen gemaakt netwerk, zoals Fiber Channel efficiënter met zijn bandbreedte dan een netwerk gebaseerd op standaard elementen zoals bij iSCSI.

Hier staat echter tegenover dat doordat Ethernet veel meer gebruikt wordt hier meer effort wordt gestoken in ontwikkeling. Hierdoor is Ethernet op dit moment al bij snelheden 10 Gbit en wordt verwacht dat in 2010 de 100Gbit variant beschikbaar komt. Fiber Channel daartegenover is pas dit jaar op 8Gbit terecht gekomen.  De volgende stap naar 16 Gbit is pas gepland op 2011 waarna het nog maar de vraag is wanneer men de vervolgstappen gaat maken.

Dit betekent dat SAN’s gebaseerd op iSCSI zeker niet onder hoeven te doen voor hun evenknie op Fiber Channel.

NAS versus SAN

Op een traditionele harde schijf worden gegevens opgeslagen in blokken van een vast formaat. Op deze blokken wordt een structuur aangebracht die men het filesysteem noemt. Bestanden op dit filesysteem worden afhankelijk van hun grootte opgeslagen in één of meerdere blokken.

SAN oplossingen zoals iSCSI en Fiber Channel bieden virtuele disks aan welke dus ook weer in de vorm van blokken aan de server gepresenteerd worden.

Daar staat tegenover een NAS. Een NAS biedt een compleet filesysteem aan en geen virtuele disks. Een nas is daarom ook niet op blok niveau te benaderen.

Over het algemenen kan gezegd worden dat een NAS een prima oplossing is als het gaat om het aanbieden van complete bestanden.

Indien men echter gebruik wil maken van bijvoorbeeld databases of virtualisatie software is een SAN veruit te prefereren boven een NAS.

Uny IT en SAN

Uny IT is partner van Lefthand en levert Lefthand SAN/iQ. Dit is een iSCSI SAN oplossing gebaseerd op standaard server hardware van IBM, HP of Dell.

SAN/iQ is geoptimaliseerd voor omgevingen met virtualisatie software zoals VMware ESX server.

Voor meer informatie kunt u bij Uny IT B.V. terecht door middel van het invullen van het contactformulier, het versturen van een email naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of eenvoudigweg door ons te bellen: 073 - 737 00 13.

 
powered by Uny IT B.V.